Realitatea băncilor românești

Am urmărit în această seară un reportaj despre condițiile stipulate în contractele de credit de către bănci. Știți, acele contracte de 20 de pagini, scrise cu cel mai mic font posibil, pe care un om la 50 de ani se chinuie să-l citească încercând pe rând 3 perechi de ochelari.

Aș vrea să spun că sunt printre aceia care nu au credite la bănci, dar din păcate acest lucru nu ar fi adevărat. și nici eu, ca probabil 99% din românii cu credite, nu am avut răbdarea să citesc acel document în întregime. Asta ca să nu punem la socoteală că ai nevoie de ceva cunoștințe în domeniul bancar pentru a putea înțelege toți termenii amintiți în acel contract.

Am reținut 2 exemple concrete despre cum băncile au grijă de ele, dar nu au grijă și de client. Adică odată ce ai semnat contractul ești trecut de la statutul de viitor client aducător de profit, la cel de sclav care nu ai aproape nici un drept, numai obligații.

Primul este cel cu o tanti de la banca A care spunea că dacă indicele X sau dobânda BNR de referință crește atunci și dobânda la creditul tău va crește, și vei fi înștiințat printr-o scrisorică pe care o vei primi acasă. Până aici lucrurile sunt gri, pentru că sunt convins că acea creștere a dobânzii la credit va exista dar nimeni nu garantează că va fi corelată în mod real cu variațiile de pe piață. Și griul se transformă în negru atunci când doamna răspunde la întrebarea “Ce se întâmplă dacă indicele X sau dobânda de referință scade?“. În acest caz se pare că e obligația ta să faci o cerere la banca A în urma căreia ei probabil vor efectua modificările de rigoare. Motivația: pentru că și clientul trebuie să fie informat de schimbările de pe piața bancară.

Cazul numărul 2 este cel prezentat de chiar un angajat al unei bănci (sau cel puțin așa reieșea din reportaj) care citea efectiv condițiile care apar în contractul pe care un eventual client îl va semna. Pe scurt banca, în funcție de condițiile de pe piața bancară, își asigură dreptul de a modifica unilateral dobânda, fără a fi nevoie de acceptul clientului. Întrebarea care se pune este dacă cineva verifică faptul că sunt îndeplinite niște condiții pentru a modifica acea dobândă.

Eu am prins doar aceste 2 exemple, e posibil să fi fost prezentate mai multe, însă nu văd ce am mai fi de adăugat. E clar că băncile adaugă niște clauze cel puțin dubioase, dacă nu ilegale, prin care reintroduc sistemul sclavagist. Din ce îmi aduc aminte există o organizație care se ocupă cu verificarea legitimității clauzelor prezente în diferite contracte. Poate își aruncă un ochi și pe cele de credit, la mare căutare printre români. Până atunci ochii mari, și dacă se poate renunțați la a face credite dacă nu aveți o anumită urgență. E alegerea mai sigură în acest moment.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.