Am testat multe aplicații de training indoor în ultimii ani și am ales să folosesc Zwift, iar principalul motiv este dat de latura socială. Deși de multe ori mă antrenez singur pe șosea (triatloanele de distanță lungă nu permit mersul la trenă, și pe deasupra sunt destul de competitiv și fiind singur am mai puține motive să trag prea tare, când nu e cazul), când sunt în casă am nevoie de ceva motivație suplimentară.
Latura socială a Zwift-ului poate fi împărțită în 3 mari categorii:
- ieșiri în grup (group rides) – unde există un lidel și un ritm anunțat, de obicei dat în W/kg sau mai rar în km/h
- antrenamente în grup (group workouts) – unde fiecare face același antrenament, iar Zwift are grijă să rămână grupul compact, chiar dacă în mod real acest lucru nu s-ar întâmpla
- curse (races)- concursurile din viața reală dar cu ceva diferențe pentru a le face un pic mai atractive.
Cursele sunt împărțite pe categorii pentru a oferi șanse și celor mai puțin antrenați să se claseze pe podium. Categoriile de bază sunt definite în funcție de W/kg, considerând FTP-ul fiecărui participant, iar peste 90% din cursele din Zwift folosesc aceste categorii:
- A – peste 4.0 W/kg
- B – 3.2 – 4.0 W/kg
- C – 2.5 – 3.2 W/kg
- D – sub 2.5 W/kg
Eu având un FTP de 290 W la 85 kg mă încadrez în partea de jos a categoriei B cu 3.4 W/kg. Pentru a vă putea alege corect categoria este deci necesar să știți ce FTP aveți, în general trebuie să aveți în vedere că FTP-ul din casă va fi de obicei un pic mai mic decât cel obținut în aer liber datorită lipsei curenților de aer (chiar și cu un ventilator serios). Puteți folosi unul deja cunoscut (dacă folosiți aplicații gen Training Peaks, Xert sau un ceas Garmin mai nou), sau puteți să încercați un test de FTP direct în Zwift (dacă e primul pregătiți-vă, că doare un pic).
În locul acestor categorii de bază, unii organizatori (restul de 10%) aleg să folosească unele diferite, și am să prezint mai jos cele pe care le-am observat eu:
- în funcție de vârstă (ZHR Masters): A: 30-34 ani, B: 35-39 ani, C: 40-44 ani… I: 70-74 ani, J: 75 și peste
- în funcție de greutate (ZHR Clydesdale): A: 68-80 kg, B: 80-90 kg, C: 90-100kg, D: peste 100kg
- curse pentru începători: A: 2.1-2.5 W/kg, B: 1.7-2.1 W/kg, C: 1.3-1.7 W/kg, D: sub 1.3 W/kg, toți cei peste 2.5 W/kg sunt descalificați
- curse pentru juniori: A: 16-19 ani, B: 12-15 ani, C: 8-11 ani, D: sub 8 ani
Am mai văzut și unele un pic mai exotice, care se bazează tot pe W/kg, dar cu alte intervale, de obicei mai restrânse.
O categorie specială sunt cursele cu handicap. Se folosesc tot categoriile de bază, dar cei din D pleacă un câteva minute înainte, apoi cei din C, B și la final cei din A. Clasamentele se fac tot pe categorii, dar e interesant de văzut dacă pe șosea ei din grupul A reușesc să îi ajungă pe cei din B/C/D (de obicei reușesc, dar mai sunt și cazuri în care totul e foarte strâns).
O să observați că unii participanți nu își aleg corect categoria de concurs, în clasamentul afișat imediat după finish se întâmplă să apară cineva cu o medie de 3.5 W/kg ca fiind câștigător la categoria D (limită de 2.5 W/kg). Zwift testează unele metode pentru a descuraja acest lucru, dar toți cei care doresc să vadă niște clasamente cât mai corecte pot apela la ZwiftPower (www.zwiftpower.com).
Eu vă recomand să vă faceți un cont pe acest site pentru a scăpa de frustrări ca cele de mai sus (termini pe locul 4, dar cel puțin unul din primii 3 au depășit categoria, deci ai pierdut un podium). Clasamentele din ZP sunt cât mai corecte, chiar dacă o să vedeți și aici unele mici depășiri ale limitelor de categorie (de exemplu poți depăși media dacă valoarea efectivă în Wați nu depășește o anumită valoare, de exemplu 150W pentru categoria D). Mai multe detalii despre categoriile din ZP: https://zwiftpower.com/viewtopic.php?f=11&t=8686
În articolulul următor vom vorbi un pic despre strategia unei curse în Zwift.