Zwift: Pregătirea pentru cursă și strategii

Cursele în Zwift dau dependență, mai ales dacă faceți totul (aproape) perfect și reușiți să stați în primul pluton și să participați la sprintul final. Pentru ca totul să meargă bine este nevoie de o pregătire bună (și nu mă refer numai la antrenamente) înainte de cursă, dar și de strategie bună.

Pregătirea

Folosiți Zwift Power pentru rezultate

Deși Zwift oferă rezultate atât live cât și la finalul cursei (folosiți aplicația Zwift Companion pentru a le vedea după cursă), acestea nu țin cont de faptul că unii concurenți preferă să se înscrie la o categorie inferioară și apoi să depășească limitele de W/kg. Pentru a avea acces la rezultate filtrate aveți nevoie de un cont pe Zwift Power (ZP), pentru acest lucru va fi nevoie să permiteți conexiunea cu Zwift Power în pagina de profil de pe my.zwift.com.

Conectați un monitor de puls

Pentru a putea verifica mai serios performanțele concurenților ZP recomandă utilizarea unui monitor de puls, altfel la majoritatea curselor nu veți putea urca pe podium, iar unele dintre ele vă vor descalifica de tot.

Selectați categoria corectă

Am povestit în articolul introductiv despre categorii, dacă ați participat deja la câteva curse ZP vă recomandă categoria pe baza rezultatelor anterioare (în pagina de profil, Minimum Category).

Dacă sunteți la prima cursă atunci vă puteți baza pe calculul FTP/greutate în kg pentru a ști ce categorie este potrivită.

Alegeți cursa potrivită

Pentru rezultatele cele mai bune vă recomand să vă alegeți cursa în funcție de capacitățile personale. De exemplu dacă sunteți un tip masiv care dezvoltă mulți wați veți fi avantajat pe traseele plate, dacă sunteți slabi este posibil să aveți rezultate mai bune pe traseele cu ceva mai multă urcare.

Fiecare cursă are anunțat traseul și puteți verifica diferența de nivel căutând pe ZwiftInsider traseul respectiv. Atenție la numărul de ture, respectiv la așa numitul lead-in, traseul care face legătura între startul efectiv și intrarea pe traseu (unele curse au 0 km, altele chiar și 5 km cu ceva diferență de nivel).

Alegeți bicicleta potrivită

În funcție de diferența de nivel a cursei este recomandat să alegeți o bicicletă potrivită: una cât mai aero pe traseele valonate sau plate, una cât mai ușoară pe Alpe du Zwift. Dacă se aleargă în junglă pe pământ/gravel este mai bine să mergeți pe un MTB.

Tot pe Zwift Insider aveți cele mai bune recomandări:

precum și multe alte teste: https://zwiftinsider.com/category/reference/speed-tests/

Cursa efectivă

Încălzire, încălzire, încălzire

Pentru că vorbim de o cursă virtuală mulți dintre voi ați tinde să credeți că încălzirea nu este la fel de importantă ca într-o cursă reală, dar cum majoritatea curselor din Zwift sunt relativ scurte și de intensitate mare, exact contrariul este valabil. Așadar aveți grijă să vă lăsați măcar 15 minute înainte de start pentru a vă încălzi.

Startul este un sprint

La toate cursele din Zwift se pleacă tare. Pentru a rămâne în plutonul din față va fi nevoie să sprintați în primele 15 secunde și să faceți un efort peste FTP-ul vostru pentru primele câteva minute. După aceea lucrurile se vor mai liniști un pic și veți avea posibilitatea să vă mai trageți un pic sufletul.

Stați în trena altora

Efectul trenei este foarte important în Zwift, puteți câștiga mulți wați dacă vă folosiți de el. Dacă veți fi tot timpul în frunte cu pulsul la maxim nu veți avea nici o șansă în fața celor care s-au odihnit, lucru care este valabil și într-o cursă reală.

Puteți să verificați dacă folosiți efectul trenei în funcție de poziția avatarului vostru din joc, dacă este aplecat în drop-uri atunci sunteți în vânt și nu e bine, dacă sunteți ridicat pe ghidon atunci e perfect. Există și o excepție, dacă folosiți așa numita Tron-bike (Zwift Concept Z1) nu veți putea face diferența, va trebui să vă bazați pe experiență.

Conectați-vă mai devreme

În cazul unor evenimente cu mai mulți participanți (de obicei peste 100) se aplică aceeași regulă ca și la cursele reale cu start în masă, fără neutralizare: cu cât te poziționezi mai în față cu atât ai mai multe șanse să prinzi plutonul care trebuie.

Poziția este dată de momentul în care ați apăsat butonul de „Join Event”, cei care se conectează în ultimele minute vor porni la final, iar din cauză că startul este un adevărat sprint vor avea șanse mici să prindă primul pluton, sau vor face eforturi mai mari care îi vor costa la final.

Aveți alte sfaturi?

Le puteți împărtăși în comentarii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.