Halep este în top 10 WTA

După ce Ana Ivanovic a produs o mare surpriză duminică eliminând-o de la Australian Open pe Serena Williams, Simona Halep avea nevoie să treacă de Jelena Jankovic luni dimineață pentru a rămâne în lupta pentru Top 10.

Și a făcut acest lucru în mare stil câștigând ultimul set cu 6-0, în fața fostei numărul 1 mondial, ducând seria de victorii consecutive în fața acesteia la 3 (Bruxelles 2012 și Roma 2013, ambele pe zgură, și acum Australian Open 2014). Prin această victorie Simona s-a calificat pentru prima dată într-un sfert de finală la un turneu de mare șlem, fiind prima jucătoare din România care ajunge la acest nivel după sfertul de finală jucat de Sorana Cârstea la Roland Garros în 2009.

Așadar lupta continuă pentru Top 10, și să vedem cum stau cele 2 jucătoare în acest moment. Simona este pe locul 11 cu 3335 de puncte, iar Ivanovic este pe 14 cu 3010 puncte. În plus Simona are de apărat doar 5 puncte față de cele 280 ale Anei, ceea ce înseamnă în acest moment o diferență de 600 de puncte în favoarea Simonei.

La Australian Open se pot câștiga (conform http://www.wtatennis.com/all-about-rankings):
430 de puncte pentru calificarea în sferturi
780 de puncte pentru calificarea în semifinale
1300 de puncte pentru finală
2000 de puncte pentru câștigătoarea turneului

Deci pentru a o intra în top 10 Simona are nevoie ca unul din scenariile de mai jos să se îndeplinească:
– dacă pierde în sferturi, Ivanovici trebuie să nu ajungă în finală.
– dacă pierde în seminifinale, Ivanovici nu trebuie să câștige turneul.
– dacă cele 2 jucătoare se întâlnesc în finală Simona trebuie să câștige.

La prima vedere Ivanovic are un culoar mai accesibil (Bouchard în sferturi, Na Li sau Pennetta în semifinale, față de Cibulkova în sferturi și Azarenka sau Radwanska în semifinale), dar sper că Simona va ajunge cel puțin în semifinale și ne va ține treji la fel cum a făcut-o Irina Spârlea în 1997 la acea simifinală de US Open împotriva lui Venus Williams.

Hai Simona!

UPDATE: După rezultatele din sferturi Simona este oficial pe locul 10 WTA. Cibulkova în cazul în care va câștiga turneul se va apropia la 4 puncte, dar nu o poate depăși pe Simona.

Imagine
Foto: Australian Open

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.