De ce să folosești Strava?

Galați - Strava HeatMap 2016

Oricine aleargă sau merge cu bicicleta are o aplicație favorită, sau un ceas cu GPS care vine cu platforma proprie. Dacă în cazul unui ceas de obicei ești „închis” într-o anumită platformă (e drept că acum există modalități de conectare a diferitelor platforme), alegerea unei aplicații e mai complicată.

Am început în 2012 cu Endomondo, în primul rând pentru că aveau o versiune de Blackberry ce mergea foarte ok, și continui să folosesc platforma pentru a avea o istorie completă, dar aplicația (Android) este folosită extrem de rar (de obicei dacă rămân fără baterie la Garminuri). Apoi mi-am luat primul GPS Garmin (Dakota 20) și am descoperit Strava pentru partea de biciclete. Pe atunci exportam fisierul GPX manual de pe GPS și îl urcam pe Strava.

A venit era ceasurilor de triatlon și am trecut obligat pe Garmin Connect, o platformă ce a evoluat foarte frumos în ultimii ani și care a devenit baza pentru toate antrenamentele mele. Marele avantaj este faptul că este conectată cu Endomondo, Strava și Training Peaks automat, așa că la câteva minute după ce am ajuns acasă le am pe toate sincronizate.

Dar dacă trebuie să aleg o platformă la care nu aș renunța aceasta este Strava. Pe lângă segmentele ce fac deliciul cicliștilor din toată lumea, ba chiar și a alergătorilor deși aici nu se vede o luptă atât de serioasă, unul din cele mai mari avantaje este modul în care Strava expune datele către utilizatori (prin servicii proprii sau prin terțe părți).

Cel mai interesant mod de prezentare a acestor date și cred că principalul motiv pentru care recomand să folosiți Strava este HeatMaps, altfel spus hărțile ce ne arată unde aleargă, se dă cu bicicleta sau înoată sportivi din întreaga lume. Acum câteva zile am fost în Hanovra și cum sunt pe finalul pregătirii pentru maratonul de la Atena am vrut să nu ratez nici un antrenament. Și am apelat la aceste hărți pentru a descoperi 2 locuri perfecte pentru alergat: un circuit de 9 km în jurul unei păduri și un altul de 6 km în jurul unui lac. Descoperirea acestor locuri nu ar fi fost posibile fără publicarea acestor date și binețeles fără toți utilizatorii acestei platforme.

Galați - Strava HeatMap 2016
Galați – Strava HeatMap 2016

De curând a fost publicată harta pe 2016: https://labs.strava.com/heatmap/#12.42/28.03263/45.43419/hot/run

Iar aici puteți vedea o comparație între 2014 și 2015: https://labs.strava.com/heatmap/2014-2015.html#11/28.06080/45.43556/gray/bike

Așadar dacă nu aveți un ceas cu GPS instalați-vă Strava iar dacă aveți unul verificați dacă puteți să vă conectați cele 2 platforme (Garmin știe sigur, la fel și Suunto, și probabil și altele). Dacă nu este posibil mai bine vă schimbați ceasul 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.