O hartă pentru fiecare

Da, știu nu sună prea încântător acest titlu, dar am să vă rog să aveți rabdare. Sper ca la final, după ce veți citi acest articol să spuneți “Uau, chiar e interesantă această idee! Cum pot ajuta și eu?”. Ba chiar sper să găsiți răspunsul la această ultimă întrebare.

OpenStreetMap (OSM) este un proiect care și-a propus să creeze o hartă a lumii gratuită pentru oricine dorește. De fapt hartă nu este chiar cuvântul potrivit, ci mai corect ar fi spus că doreste să ofere date geografice gratuite. Gratuit în acest context trebuie înțeles ca lipsit de copyright, pentru că sunt multe servicii care oferă informații gratuite pentru anumite scopuri (în general necomerciale) gen GoogleMaps, YahooMaps, Map24.

Cum funcționează acest proiect? Simplu! Fiecare contribuitor poate să își aleagă unul din multele moduri în care poate contribui la “binele omenirii”. Am să prezint doar 2 moduri în acest moment, ele sunt probabil cele mai utilizate.

În ultimii 2 ani am asistat la o explozie a prezenței dispozitivelor GPS în România, odată cu lansarea aplicației Igo 2005 (sper că nu mă înșel asupra versiunii). Acum probabil sunt câteva zeci de mii de utilizatori de astfel de gadgeturi. Ceea ce nu știu probabil 95% dintre ei este faptul că au la îndemână un mijloc extrem de simplu de a ajuta la crearea acestei baze de date gratuite. Aplicațiile GPS permit înregistrarea traseelor parcurse de către utilizator, salvând într-o baza de date coordonatele geografice la un anumit interval (cu atât mai mic, cu atât precizia traseului va fi mai bună). Aceste trasee pot fi exportate de obicei într-un format agreat de respectiva aplicație, in general acesta fiind .gpx (GPS Exchange Format). Mai multe informații despre acest tip de fișier sunt disponibile în engleză aici: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Beginners_Guide_1.2.1

Apoi aceste trasee pot fi încărcate în baza de date OSM pentru a fi disponibile (sau nu, având posibilitatea ca traseele să nu fie făcute publice) utilizatorilor ca bază pentru viitoarele străzi/poteci/piste cicliste (ha ha, pentru moment am uitat că suntem în Romania, îmi cer scuze).

Al doilea mod principal prin care putem să contribuim este utilizarea editorului online (numit Potlach). Acesta utilizează, pe baza unui acord cu YahooMaps, imaginile din satelit ale acestui serviciu, imagini disponibile la scara mică pentru o bună parte a României și cea mai mare parte a Europei. Folosind acest editor scris în Flash, și dacă zona care vă este cea mai familiară este la scara mică în YMaps, puteți începe să trasați străzi folosind imaginile furnizate. Un mic test a talentului la desen și al orientării în spațiu, respectiv pe o hartă.
O scurtă prezentare a editorului online găsiți (tot în engleză) aici: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Beginners_Guide_1.3.2

Știu, acum o să spuneti “Ce nevoie am de o astfel de hartă când există soluții gratuite și care funcționează decent chiar și pentru Romania?”. Pentru a fi cât se poate de obiectiv (chiar dacă probabil nu o să reușesc, de asta am nevoie de părerile și întrebările voastre) am să prezint avantajele și dezavantajele acestui proiect.

Avantaje:
– informațiile sunt gratuite, fără copyright, pot fi folosite în scopuri comerciale
– este un proiect colaborativ, ceea ce face ca actualizările să fie rapide, și experiența unui utilizator va ajuta mulți alții – acesta este din punctul meu de vedere cel mai important avantaj, faptul că pot afla de existența unui sens unic la o săptămână dupa ce Poliția a marcat strada în acest sens. La nivelul Romaniei Igo ofera o solutie decentă, dar departe de ceea ce ar trebui, iar OSM poate oferi hărți exacte și actuale.
– dacă soluțiile oferite pe piață sunt orientate doar către infrastructura rutieră, OSM poate conține și cu totul alte informații: poteci montane, piste cicliste, drumuri forestiere etc.

Dezavantaje:
– puține aplicații suportă în acest moment OSM. Există câteva aplicații dezvoltate nativ pentru OSM (pe care le voi prezenta în viitor), precum și unelte de a converti informațiile din OSM în formate gen Garmin, dar ele nu sunt ușor de utilizat de către un începător în ale calculatoarelor
– fiind un proiect colaborativ fiecare utilizator poate modifica informațiile din baza de date abuziv (atenție la utilizarea editorului online care salvează fiecare modificare imediat ce aceasta a fost făcută). Din fericire este implementat un sistem de history, care permite revenirea la o versiune anterioară, precum și aflarea celui care a facut modificările nedorite.

Suprinzător pentru mine este faptul că puțini sunt cei care doresc să contribuie la acest proiect în România. E drept în ultima vreme echipa din Romania a crescut binișor, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător. Un prim contact cu acești entuziaști este pagina proiectului dedicat României: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/WikiProject_Romania

În continuare am să pun niște imagini cu Londra, Amsterdam și Galați (deh, e orașul la care pot să spun că am contribuit cel mai mult). Click pentru a mări:

Centrul Londrei

Centrul Londrei - OpenStreetMap

Amsterdam, centru

Centrul Amsterdamului - OpenStreetMap

Galați, imagine de ansamblu

Galati - OpenStreetMap

Galați, zonă rezidențială

Galati, zona rezidentiala - OpenStreetMap

3 comments

  1. Ciao a tutti
    scusate prima di tutto se non scrivo in Romeno (dopo tanti anni non ho ancora imparato “scuze”) ma spero che ciprian mi dia un aiuto a tradurlo per gli amici di questo gruppo.

    tra pochi giorni avro’ la possibilita di dare in uso gratuito un tracciatore satellitare Cicero2 .
    questo per permettere di avere direttamente sul nostro server le tracce dei percorsi e poi metterli a disposizione di tutti per originare dati validi per OSM
    chi fosse interessato a questa iniziativa puo’ contattarmi attraverso queste pagine, chiaro che serve un poco di professionalita’ e serieta’.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.