Povești californiene – Prima zi în San Francisco

Alcatraz-ul

În San Francisco nu am avut un plan foarte bine definit, probabil și din cauză că nu am fost chiar pe fugă având 3 zile pline de explorat orașul. Așa că am început prin a ne cumpăra un abonament la transportul public care este destul de ok pentru un oraș din Statele Unite și apoi am luat tramvaiul/metroul până în zona Embarcadero.

De aici începe de fapt ceea ce s-ar numi faleza din San Francisco, o combinație de zone comerciale, industriale, muzee navale etc. Primul popas este în zona Ferry Building de unde putem fotografia Bay Bridge, podul ce unește San Francisco cu Oakland, pe care l-am trecut cu o zi înainte când am venit cu mașina în San.

Districtul financiar
Districtul financiar

Apoi am continuat spre renumitul Pier 39, un fel de mall în aer liber înconjurat de apă unde principala atracție o reprezintă leii de mare care se odihnesc la soare pe un ponton din apropierea câtorva restaurante. Aici am pierdut ceva mai mult timp pentru ca venise aproape ora prânzului așa că am savurat două Clam Chowder, supa de care v-am mai povestit într-una din zilele din San Diego, alături de niște fish & chips și binețeles ceva bere locală care e mers perfect deoarece masa la ne așezasem ajunsese în soare.

În jurul Pier 39 sunt o mulțime de oferte pentru diferite plimbări cu navele prin zona golfului, unele incluzând și vizite la renumitul Alcatraz. Din păcate aveam să descoperim că e bine să faci rezervare online cu cel puțin o săptămână înainte, primele locuri disponibile fiind la 2 zile după ce urma să plecăm spre L.A. A trebuit astfel să ne mulțumim să vedem fosta închisoare de pe vapor, dar asta în episodul următor.

Pier 39
Pier 39

Cu burtica plină am trecut pe lângă cele 2 nave muzeu, submarinul USS Pampanito și SS Jemeriah O’Brien, dar nu le-am vizitat. Submarinul era probabil mult prea îngust și nu ar fi mers alături de probleme de claustrofobie ale lui Stefy, iar SS J.O’Brien am zis că nu poate aduce prea multe lucruri noi având în vedere că văzusem portavionul din San Diego cu vreo 10 zile înainte.

Aquatic Cove
Aquatic Cove

Am preferat să ne plimbăm încetișor, fără o țintă precisă prin zonă ajungând până în Aquatic Cove, un mic golf care pare că este punctul de plecare a multor antrenamente de înot, erau destui înotători care fie făceau ture de-a latul golfului într-o zonă marcată de niște balize, puse probabil special pentru a usura orientarea, fie ieșind în grup în larg chiar dacă auzisem că în urmă cu câteva zile avusese loc un atat al unui rechin în zona San Francisco.

Alcatraz-ul
Alcatraz-ul

Am văzut, din păcate doar pe afară una din fabricile originale Ghirardelli, producător local de ciocolată (nu prea e cunoscută la noi, dar in State e cam în orice supermaket și e chiar bună), și apoi ne-am așezat la o coadă luuuungă pentru a folosi unul din bonusurile abonamentului pe 3 zile: poți folosi ca mijloace de transport inclusiv renumitele Cable Car.

De la capătul Aquatic Park Pier
De la capătul Aquatic Park Pier

Cred că am avut totuși noroc, coada ajungând aproape dublă până când am reușit să ne urcăm în tramvai, experiența trebuie să recunosc că este una interesantă, pantele pe care le urcă acesta fiind incredibile. E drept că toate dealurile din San Francisco m-au surprins un pic prin gradul de inclinare, ceea ce vezi în filme nu cred că exprimă exact ceea ce simți la fața locului. Pantele de peste 20% sunt destul de comune, într-o dimineața am ieșit un pic cu bicicleta prin zonă și am avut mari probleme la un deal, e drept aveam un pinion mare de 23 ceea ce se pretează mai mult pe plat/dealuri ușurele în nici într-un caz la ceea ce găsești în SF.

În tramvai
În tramvai

Ne-am învârtit un pic prin China Town, dar fără a vedea ceva extraordinar, apoi am vrut să pozăm de aproape clădirea în formă de piramidă a Transamerica, unul din simbolurile SF, cea mai înaltă clădire în acel moment din oraș (a fost depășită în 2017 de Salesforce Tower). La finalul zilei ne-am mai oprit un pic prin centrul civic care deși are câteva clădiri impresionante arăta destul de pustiu, probabil din cauza orei la care l-am vizitat. Primăria cel puțin poate rivaliza cu multe primării din orasele vechi europene, dar nici cu Opera sau Biblioteca nu mi-ar fi rușine. Se vede de ce San Francisco este considerat cel mai european oraș din America.

Primăria

Ne-am retras apoi în zona din jurul apartamentului închiriat să cumpărăm niște gustări care să ne țină loc de cină și să ne odihnim după o zi plină de mers pe jos și soare, dar care a cam stors toată energia din noi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.