Cum au mers antrenamentele – ianuarie 2019, și un mic review la Elevate (Strava)

Ca orice amator în perioada iernii am probleme să mențin același volum de antrenamente ca în restul anului și asta se vede atât pe cântar cât și în condiția fizică. Dar 2019 a început bine din acest punct de vedere, mult mai bine decât orice an al meu de când am descoperit ciclismul (2010-2011) și mai apoi alergarea (2013).

Marea schimbare e adusă în principal de Zwift, pe partea de alergare nu sunt foarte multe diferențe față de anii precedenți. Știu că sună a reclamă, dar nu este, doar încerc să împărtășesc cum o aplicație a reușit să schimbe modul în care am văzut antrenamentele pe bicicletă iarna: un chin în fața unui perete alb sau a unui televizor (asta dacă reușești să te concentrezi în timpul unui efort destul de serios).

Pentru că luna ianuarie tocmai ce s-a terminat, am zis că e un moment bun să fac o comparație și să văd unde stau comparabil cu anii precedenți, 2017 fiind probabil referința pentru că a fost anul celui de-al doilea Ironman. Din fericire un programator ce folosește Strava a dezvoltat un add-on numit Elevate (fost StravaPlus/Stravistix) care aduce 2 unelte importante, cea pe care am folosit-o azi pentru a obține aceste statistici numindu-se „Year Progressions”.

Iată cum arată totalul numărului de activități din luna ianuarie începând din 2012 încoace, incluzând alergările, ieșirile cu bicicleta afară și turele virtuale din casă:

Cu 50% mai mult decât în 2018 când am fost cel mai activ și cât 2016 și 2017 împreună. Și asta e doar începutul 🙂

Să vedem cum stăm cu timpul total alocat pentru activități sportive:

Un total de un pic peste 37 de ore, o medie de aproape 9 ore/săptămână și cum mai mult de 15 de ore peste 2017 care fusese cel mai prolific de până acum.

Mai apoi avem distanță urcată, aici rezultatele se datorează probabil urcării cunoscute ca Alpe du Zwift, deși nici cu traseele din Innsbruck sau New York nu îmi e rușine, sunt și ele pline de urcări:

Aproape 12.300 de metri diferență de nivel, cam tot atât cât făcusem în toți anii precedenți. Și cu mai mult de un Everest peste ce am urcat în 2018 🙂

Și la final am lăsat distanța totală parcursă luna trecută, de care sunt cel mai mândru:

Au fost aproape 1000 de km, cam cât am făcut adunat în ultimii 3 ani. Probabil dacă eram un pic mai atent aveam grijă să mai stau o oră pe bicicletă pe 31 ianuarie astfel încât să ajung fix la 1000, dar nu am fost inspirat.

La final avem un sumar, cu toate aceste metrici într-un singur tabel, un pic cam încarcat, dar poate unii preferă această formă:

Sper să reușesc să păstrez acest ritm de antrenamente și lunile viitoare, e posibil ca distanța parcursă să mai scadă un pic când am să integrez mai multă alergare și probabil și ceva înot, dar baza pentru partea de ciclism va fi probabil pusă în ianuarie/februarie.

Oradea, here I come!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.